CHANGE IS GONNA COME..

Hurra! da er det endelig klart!!! Trykkene ligger klar i nettbutikken og det kjennes litt som julaften alt :). Sikre deg et stykke historie i dag!!! Aller hjerteligst takk til Hannah som har løpt gjennom gjennom den gnistrende vinterkulden, og atter en gang fått orden på det tekniske i tide.

Motivet er fra silketrykkserien En Passant Limitless. En samtidsskildring om menneskeskjebner i kjølvannet av økonomiske og politiske endringer. Motivet er hentet fra demonstrasjonen ved Trump Tower, dagen etter valget i USA 2016. Titusener av demonstranter protesterte mot Trump' s uttalelser om fargede, kvinner, homofili, og retten til selvbestemt abort. Parolen, Not my president runget gjennom New York' s gater, mens demonstrantene ble heiet fremover mot Trump Tower.

Motivet er fra silketrykkserien En Passant Limitless. En samtidsskildring om menneskeskjebner i kjølvannet av økonomiske og politiske endringer. Motivet er hentet fra demonstrasjonen ved Trump Tower, dagen etter valget i USA 2016. Titusener av demonstranter protesterte mot Trump' s uttalelser om fargede, kvinner, homofili, og retten til selvbestemt abort. Parolen, Not my president runget gjennom New York' s gater, mens demonstrantene ble heiet fremover mot Trump Tower.

Motivet er fra silketrykkserien En Passant Limitless. En samtidsskildring om menneskeskjebner i kjølvannet av økonomiske og politiske endringer. Motivet er hentet fra NYC, valgnatten 8. november 2016  Mødrene til ofrene i Charlotte sto samlet opp om den første kvinnelige presidentkandidaten i USA' s historie. En fremtid bygget på tillit og forsoning, på tvers av raser og kjønn.

Motivet er fra silketrykkserien En Passant Limitless. En samtidsskildring om menneskeskjebner i kjølvannet av økonomiske og politiske endringer. Motivet er hentet fra NYC, valgnatten 8. november 2016

Mødrene til ofrene i Charlotte sto samlet opp om den første kvinnelige presidentkandidaten i USA' s historie. En fremtid bygget på tillit og forsoning, på tvers av raser og kjønn.

LITT VINGLETE KANSKJE ;)

Det er snart jul. Inne har jeg satt opp et riktig så trivelig lite juletre, og jeg går og småspiser på en deig som egentlig skulle ha blitt en kake, men det prosjektet tror jeg er tapt ;) Det har vært et hektisk år, og julen har jo alltid vært tiden for refleksjoner. I en tilværelse som for det meste føles temmelig grei å forholde seg til, har jeg alltid hatt et behov for å forstå mer av det som skjer utenfor min egen bakgård. Jeg har forstått at det ligger så mye mer bak overskriftene enn det vi blir vist i media. Ja, gjerne det motsatte, men hadde det solgt like godt da?

Jeg er så heldig og priviligert at jeg kan reise. Ikke fordi jeg må flykte eller forlate alt og alle jeg har, men for å se og forstå, for så å kunne komme hjem til de jeg er glad i. Jeg har fått reise sammen med fantastiske venner, med kameraet i hånden, kun drevet av eventyrlyst og forskertrang.

 

I jakten på motiver har jeg i år kunne glede meg over en vill ferd gjennom Europa i en gammel MGB(se blogg!) Foruten en fantastisk modig/tålmodig copilot og ankerkvinne hadde jeg et utrolig hjelpsomt team på telefonen og dere lesere i ryggen. Jeg kjenner på minnet av å sitte ute i London en regnværsnatt, idet britene bestemmer seg for å ikke la seg dirigere av Brüssel mer. Rykke opprømt sammen med spennende bekjentskap under parasollene og en stormende himmel. Natten etter var Brexit et faktum og verden ganske så anderledes.

 

AVSKJEDSBREV FRA "NÆROMRÅDENE"

Sommeren ble preget av terroranslag og en flyktningstrøm de aller færreste klarte å forholde seg til. Har lært meg at uttrykket "våre nye landsmenn" har fått en helt annen klang nå enn før, Østerrike slapp så vidt unna et valg av en høyreradikal leder med et skrik dénne gangen, og her hjemme har vi en innvandrings- og integreringsminister som lager reallity-tv av jakt på uovlige immigranter, mens hun hevder at solidariteten med mennesker på flukt helst skal begrense seg til hjelp i nærområdene.  I mellomtiden sendes det avskjedsbrev til verden fra Aleppo fra mennesker som nå bare venter på å dø.

Tyske mydigheter gikk i sommer for første gang siden den kalde krigen ut og rådet befolkningen til å hamstre inn mat og drikke i tilfelle nye anslag etter sommerens terroranslag. Det viste seg at tyskerne selv tok det hele med knusende ro, men det er jo heller ikke så salgbart, så dét hørte vi lite om. Foruten å ha blitt vist bort fra Reichstag som litt vel nærgående fotograf var det ingen synlig fare på fære :D.

 

REISEN TIL AMERIKA

Så nærmet det seg det store valget i AMERIKA. Storebror som har en finger med i spillet sånn temmelig overalt skulle få en ny president. Den 8 november stod mødrene til de drepte fargede i Charlotte og gav sin uforbeholdne støtte til den første kvinnelige presidentkandidaten i USA. En markering som kjentes sterkt og samlende, på tvers av raser og konflikter. Troen på endring var present. Å stå i den jublende massen styrket av troen på noe større enn oss selv var overveldende og skjellsettende.

Fra silketrykkserien En Passant, Limitless | Faith | straks tilgjengelig i webshop. Ta kontakt her ved kjøp! |

Fra silketrykkserien En Passant, Limitless | Faith | straks tilgjengelig i webshop. Ta kontakt her ved kjøp! |

Vi har alle vært vitne til kanskje en av vår tids mest skitne valgkamper. Folk fikk forståelsen av at de hadde valget mellom "pest eller kolera" og valgte deretter. Igjen stod man opp med et Brexit duvende i horisonten for å velge bort et stadig økende gap mellom styre og folk, og endte opp med en familiebedrift i ledelsen. Et valg som i det store og hele ble gjort for å "rock the boat", uten tanke på at de eneste som bærer redningsvest er "den ene prosenten". Den nasjonale komitéen består i dag av managere fra hedge fonds som skal hjelpe de fattige, oljedirektører som diplomater, fornektere av klimaforandringer til å skjøtte miljøvern, fastfoodmagnater til å forvalte arbeidsrett..  Når arbeidsløse og Wallstreet heier på samme kandidat så burde virkelig noen og en hver stoppe opp og spørre seg hva som skjer.

Dagen etter valget samlet titusener seg i New Yorks gater under paroler som LOVE TRUMPS HATE, THIS IS WHAT DEMOCRACY LOOK'S LIKE og NOT MY PRESIDENT. Paroler som tok tak i Trump's uttalelser rundt homofili, rase, kvinner og retten til selvbestemt abort. En hyllest til verdiene og en felles enighet om at Trump tråkket på disse. Massene ble jublet frem av den stillestående trafikken, tilskuere og butikkeiere, mens New York's faner vaiet på halv stang i vinden på Queensborough bridge. Hjemme ble det fokusert på og kalt opptøyer, men jeg kjenner fremdeles gåsehud oppover armene når jeg tenker på det sammensveisede følget som ble heiet frem mot Trump Tower, lik en vennegjeng som sier ifra til klassens mobber at nå er det nok ;)

Fra silketrykkserien En Passant, Limitless | Not my president | straks tilgjengelig i webshop. Ta kontakt her ved kjøp!|

Fra silketrykkserien En Passant, Limitless | Not my president | straks tilgjengelig i webshop. Ta kontakt her ved kjøp!|

DEKOR

Hjemme opplevde jeg for første gang sensur fra et av mine faste gallerier, som ikke ønsket å fremstå som politisk/partiisk, og markedsføringen ble over natt fjernet fra nettet. Jeg ble først temmelig lamslått over at dette var tilfelle her hjemme i Norge. I en bransje som til tider renner over av obskøniteter og nakenhet, ofte kun med intensjonen om å provosere. Så var det rett og slett litt virkelighet som ble for skummelt? At det jeg lager skumper borti noens salgbare glansbildeversjon av det vi speiler oss i og omgir oss med tar jeg som et kompliment.

Her har jeg en nyhet til de som ikke har fått det med seg. Serien jeg holder på med er en samtidsskildring! Dette/livet skjer faktisk om man vil det eller ei, og som kunstner føler jeg et ansvar for å oppsøke og formidle det jeg kommer over av inntrykk. Er det å ha det gjenomgående dekorativt rundt seg essensen av de verdiene vi har lyst til å fremstå som for ettertiden? 

 

Jeg har troen på at ting vil endre seg. 2016 har vinglet litt, men det er derfor vi har 2017 :) Jeg vet med sikkerhet at hvis "ting" ikke virker som om de er helt bra akkurat nå, så er det bare fordi vi ikke er helt ferdige ennå.

 

GOD JUL, FORRESTEN ;)!!!

 

M

 

Ps! Silketrykkene fra NYC er straks tilgjengelig på webshop. Bruk det som er igjen av 2016 til å gjøre et "statement"! Ting skjer. Følg med :)!

 

 

 

 

 

STEMNINGSRAPPORT FRA BYGG 80

Tusler rundt og koser meg med en gløgg i hånden og julekaker i rekkevidde. Koselig med små visitter som popper innom. Blir jo ikke helt jobbedag, men jeg kjenner at jeg trenger slike dager også. Gode samtaler og innput rundt det som opptar meg og fyller livet mitt er rene terapien, og tenk det får jeg gratis :).

Jeg vet at jeg har vært svært så tydelig på at det ikke er noen utstilling jeg har her denne helgen, men det er jo allikevel noe eget med røde prikker på atelieret, så de måtte vi ut å kjøpe (Hva er det med kunstnere og røde prikker?) ;)

God helg!!!

M

JULEATELIER 9. – 11. DES. KL. 11.00 – 18.00

Da er det snart jul, og igjen tid for å åpne atelieret for i år. Kunstinteresserte og likesinnede er hjertelig invitert til å komme innom til en uformell titt og prat over en gløgg.

 

Det har vært et innholdsrikt år med mange reiser og innspill.

Fra virksomme kreative dager i vakre Siljan, til en roadtrip i en gammel MGB gjennom Europa, med Brexit som mål. Jeg har fotografert i Berlins gater etter terroranslagene, og har tatt med hjem helt ferske inntrykk fra New York, med antakeligvis vår tids mest omdiskuterte presidentvalg som bakteppe.

Noe av dette har da heldigvis også havnet både på lerret og trykk :)

Jeg har foruten malerier gått i gang med en serie trykk med motiver fra NYC som dere her hjemme vil kunne få være først ute med å se denne helgen. 

 

I tillegg benytter jeg anledningen til å rydde opp på lageret. Når bilder transporteres til og fra utstillinger, så blir det lett noen riper her og der på rammene. Disse er fullt brukbare, men jeg lar de allikevel gå for veldig hyggelige priser(det er jo tross alt jul). Her gjelder tilbudet så langt beholdningen rekker.

 

Obs! for de som ikke har mulighet til å ta turen, så vil de nyeste trykkene være tilgjengelig på Galleri Osebro, som eneste galleri denne helgen.

 

Førjulshilsen fra Merete

NOT MY PRESIDENT

NOT MY PRESIDENT, runget det gjennom gatene av New York. Vi gikk sammen med titusender av demonstranter til Trump Tower for å protestere mot Trumps holdninger mot homofile, afroamerikanere, muslimer og kvinner. Det var dagen etter valget, og de tidligere så lamslåtte New-Yorkerne hadde funnet igjen stemmen. Flagget vaiet på halv stang over hele byen, og selv om Trump´s seier var et faktum var kampen om verdiene ikke over.

Vi hadde satset på å få overvære en historisk begivenhet da vi på valgdagen stod i kø sammen med tusenvis av andre foran valglokalet til Hillary i NYC. Tenk om USA kunne få den første kvinnelige presidenten..  Med amerikanske flagg sto vi etterhvert foran storskjermen og kunne bare holde pusten idet Donald Trump vant stat for stat.

 

Hvordan hadde dette kunne gå til?  Vi brukte dagene i forkant og etter valget til å snakke med og intervjue velgere fra begge sidene. Vi snakket med mennesker som så tydelig var opprørte og triste over resultatet, men også med mennesker som over lang tid hadde følt seg forbigått og manipulert, og som med forventning så frem til en Trump-regjering. Selv om valget sies å være et "white-lash" til USA´s fargede befolkningen,  så finnes det også sympati for de mange av amerikanerne som har mistet troen på en regjering som tydelig ikke bryr seg om enkeltindividets skjebne. Overraskende og radikale valgresultater brer seg parallelt med økende ulikheter gjennom den vestlige verdenen. Det ser ut til at regjeringer og politikere omsider får svar på en politikk som har mindre og mindre gjenklang i befolkningen.

At de amerikanske velgerne i desperasjonen etter endring kun hadde Trump som reellt alternativ er vel i manges øyne den største ulykken. Det er også dette som er det egentlig store spørsmålet som mange har stillt seg. Hvorfor var det disse to kandidatene som stod til valg?

 

Nå er En Passant vel hjemme igjen for denne gang, og tiden kommet for å feste inntrykkene på lerret og film. Følg med :)!!!

Hjertelig takk til anker- og kamerakvinne, Reidun Karlberg Sperre for eventyrlig tålmodig, og ikke minst modig følge ;)!!!

M

TYSKLAND I ALARMBEREDSKAP..

Berlin, en smeltedigel av uendelige kulturer. Et land som i løpet av den siste tiden har vært utsatt for flere terroranslag. For første gang siden den kalde krigen har regjeringen gått ut og rådet befolkningen til å hamstre inn til en eventuell forestående krise. Cyberkrise er gjengangeren. Ikke så mye nevnt i norske aviser, men de overskriftene selger kanskje ikke like mye?  Befolkningen i Tyskland er tydeligvis splittet om temaet, men de fleste tar det med et smil. Varmen slår ned mot et Berlin badet i solskinn, og det er liksom litt for deilig vær til å være engstelig..

Dagene har gått som i en vind. Å lete etter gode motiver kan være en utfordring. Iogmed at jeg utelukkende leter etter speilinger, så er jeg avhengig av at solen står lavt nok på himmelen fra den riktige vinkelen for å kunnefange de beste speilingene. Alt også avhengig av årstid og geografi. Med meg på noen av rundene hadde jeg denne gangen med meg fantastiske Mario til å sjekke lysforhold og sette rammen for noen av motivene. Det gjorde sitt til at vi fant det magiske klokkeslettet til Berlinmotivene, som i månedsskiftet, august/september viste seg å være fra knappe 17.30 til 19.00.

Igjen viste det seg at det ikke går an å ta bilder av absolutt alt man kan tenke seg. Å fotografere inn i bankfilialen foran "Der Bundestag" var kanskje ikke det aller lureste ;)

Stay tuned!

M

ETTERORD..

For en tur :)!!! Det ble begrenset med tid eller ro til å dokumentere turen på bloggen min, da vi for det meste hang over rattet eller vimset rundt med kameraet. MEN turen kan sees fra start til slutt på twitter(@enpassant2016) og Instagram(meretelondal) hvis noen vil ha med seg en mer detaljert utgave(engelsk). Legger til siste artikkel om turen og all verdens takk til fantastiske hjelpere!!!

Hydroparken, Viking, Tormod, Stephan, Ola/MG Norge,  til de utallige som dyttet oss i gang og videre på en tur uten like, og selvfølgelig til alle dere som fulgte oss online. Dere ruler :)!!!

EN PASSANT, NOTODDEN-LONDON 2016. -ET FEELGOODPROSJEKT

Jeg har alltid hatt en sterk trang til å ville forstå og formidle det jeg ser. Men for å virkelig kunne forstå må man av og til ta et godt steg utenfor sin egen komfortsone.


Natt til søndag 19. juni starter jeg sammen med copilot/ankerkvinne, Anne Dale Nevestveit på en "roadtrip" fra Hydroparken på Notodden mot London i en MGB GT. Bilen er produsert i 1973 som jubileumsmodell og er den eneste av denne typen som er igjen i Europa etter at fabrikken Morris Garages i England gikk konkurs i 2005. Vi har vært så utrolig heldige å få låne nettopp denne til å kjøre gjennom landskapet til maleri- og samtidsskildringen En Passant. Jeg gleder meg stort til et gjensyn med noen av historiene i maleriene mine, men ikke minst til å skape nye.

Hydroparken, Notodden.  Offisiell sponsor av En Passant, Notodden-London 2016.

Hydroparken, Notodden.  Offisiell sponsor av En Passant, Notodden-London 2016.

Reisen vil bli en del av en dokumentar om En Passant.  Et samarbeid med Mica Film og produsent Christian Mosvold.

Fokuset i dokumentaren er menneskene bak tallene, uansett hvor i hierarkiet de måtte befinne seg. Vi ønsker å ta pulsen på verden i jakten på verdiene.  Se, lytte og dokumentere.  

Vi vil dele inntrykk og historier allerede mens vi kjører. Latter, glede og gråt. Følg oss på facebook og Twitter, og del gjerne historier med oss!  En Passant. -Limitless

 
 

 

LAMPYRODAE - EN KJÆRLIGHETSHISTORIE

For noen spennende dager. Jeg har brukt de siste ukene på å få på plass den nye serien "Lampyrodae" til lansering i dag, den 12.05.16. Jeg har drevet de fleste rundt meg til vanvidd med deadlines, og måtte dyrt og hellig love grafikeren min å ALDRI lansere noe igjen før produktet var ferdig :D. Men så står vi nå her, mot alle odds, med motiv hvor jeg kjenner igjen den sitrende følelsen fra en sen ettermiddag i Santo Domingo. Stående i ly av tunge trær, som kastet sorte lange tegninger inn på en plass og et bryllup kun opplyst av flakkende lanterner. Det gnistret og summet av forventningsfulle gjester og brudepiker, kjærlighet og latter, og jeg klarte ikke å ta øynene fra det hele..

Jeg har båret denne personlige opplevelsen og disse bildene med meg i mange år, og fikk ingen ro før jeg fikk "fortalt" den videre. Nå er det endelig klart for lansering, og jeg har prøvd å spre tilgangen til trykkene så godt jeg kan fra nord til sør.


Kunstmuseet, Nord-Trøndelag, Namsos

Buskerud Kunstsenter, Drammen

Galleri Osebro, Porsgrunn

Galleri Telemark, Bø i Telemark

www.meretelondal/web-shop

 

Serien består av tre motiver( Lampyrodae I, II og III), 57 cm x 43 cm, til en introduksjonspris av 3.900,- i lanseringsperioden. 12.05.16-01.07.16. Originalpris 4.400,- I tillegg er det laget en spesialrutgave i gull av motivet "Lampyrodae I». Alle motivene er i et begrenset opplag på kun 20 stykk.

Grafikkerien Lampyrodae er på grunn av det begrensede opplaget fordelt og kun tilgjengelig på noen få utvalgte gallerier/kunstmuseum. Det kan være lurt å være tidlig ute, så ta dere en tur, hvis dere er i nærheten :)!

LAMPYRODAE I

LAMPYRODAE I

Som ildfluer spraker vi mykt og forførerisk mot sommernatten og hyller troen på kjærligheten, tross alle prøvelser, igjen og igjen..
LAMPYRODAE II

LAMPYRODAE II

LAMPYRODAE III

LAMPYRODAE III

LAMPYRODAE (GOLDEN EDITION)

LAMPYRODAE (GOLDEN EDITION)

TAKKE DEN SOM TAKKES BØR..

Forarbeid rundt separering og klargjøring av lag før trykk.

Forarbeid rundt separering og klargjøring av lag før trykk.

Det har vært forrykende dager med kunst og kreativitet i vakre omgivelser på Vierød Bruk/Siljan, hos billedkunstner og grafiker Pål S Gunnæs/Stavern Grafiske.

Preparerte duker til silketrykk

Preparerte duker til silketrykk

Jeg har den siste uken fått nyte godt av kompetansen og hjerterommet til en flott kunstner som på "folkemunne" tituleres som Norges beste grafiker. Pål vil nok rødme om han leser dette, men det er vel fortjent. Å befinne meg i selskap med grafikeren til storvektere som Per Kleiva og Willibald Storn kjennes betryggende, og tonen er god og konstruktiv.

Mellom iherdig jobbing med nye motiv har jeg fått lov å være gjest i naturskjønne omgivelser og nyte godt av både hjemmebrygg, hjemmelaget mat, fra pizza til hjortestek, og ikke minst gode samtaler. Da føler man seg jo over snittet heldig :)

Midt oppe i det hele så utvikler det seg nye motiver og kunst. Kan det bli noe bedre? Jeg tror dette resultatet er en naturlig konsekvens av å kjenne på at en har det bra og å være i samklang. At det gir rom og behov for å feire visuelt. Iallefall er første del av serien nå allerede ferdig.

 

Nå blir det først noen dager på atelieret til å evaluere og ta de siste fargevalgene før de siste motivene ferdigproduseres i Siljan.

Samtidig forbereder jeg en lansering av den nye serien som 5 mai skal lanseres hos utvalgte gallerier på langs og tvers av Norge. Det blir et svært lite og eksklusivt opplag som presenteres, og jeg gleder meg stort :)!!! Følg med!

M

 

Morgenstemning ved Vierød Bruk I

Morgenstemning ved Vierød Bruk I

Morgenstemning ved Vierød Bruk II

Morgenstemning ved Vierød Bruk II

.

ER ENNÅ IKKE HELT FERDIG MED Å ROPE HURRA ;)

2016 sparkes i gang med et herlig stipend fra NBK. Å endelig få tid og ro til å kunne fokusere på malingen er ubeskrivelig. Har gått på skyer en ukes tid nå, og er omsider klar for å krumme ryggen igjen. Jeg gleder meg stort til å ta fatt på neste utstilling som skal holdes i Haugesund Billedgalleri i september. Å ha is i magen kan bli litt slitsomt i lengden, så dette gjorde godt ;) Hjertelig takk for tilliten!

Jeg har også blitt kontaktet av det spanske onlinemagasinet, El Patio de la Luna, som ønsker å ha meg med i neste utgave.  Jeg har vært inne og sett på et knippe av kunstnerne som er representert i magasinet, og er etter det rett og slett litt overveldet over å ha blitt spurt :) Dette krever også litt distribuering av bilder... men så spennende :)!

Dagen i dag settes ellers av til søknader ved diverse utvalgte gallerier for 2017/2018, og selvfølgelig også Høstutstillingen på Kunstnernes Hus. Jeg fant nylig ut at jeg hadde helt glemt å søke gallerier i kjølvannet av alt arbeidet med prosjekt En Passant :O, så det må nok prioriteres litt nå skal jeg ha noe å male mot. Regner med at det blir litt tid til maling mot kvelden igjen når kontorarbeidet er unnagjort ;)

M

RESYMÈ, KUNST PÅ TUR

Et Notodden badet i solskinn på avreisedag til Namsos.

Et Notodden badet i solskinn på avreisedag til Namsos.

Hjemme i vakre Telemark/Notodden

Hjemme i vakre Telemark/Notodden

 

Etter flotte dager i Namsos i forbindelse med utstillingen ved Kunstmuseet Nord-Trøndelag, og på kryss og tvers av Norge i lette snøbyger, er jeg tilbake på Notodden, klar for nye krumspring.. Fremkomstmiddelet "Svanen" er levert i Høgås Teknologipark igjen, og minner samles.

På vei..

På vei..

Vel ute av Notodden lavet snøen ned..

Vel ute av Notodden lavet snøen ned..

Det ble en tur som for det meste bestod av svært så irriterte lastebilsjåfører og en mengde med appelsiner for å holde blodsukkeret og motet oppe mens "Svanen" skred i ulidelig sakte takt til og fra Namsos på både glatte og sporete veier, og lastet med arbeider for nærmere en million. Her er noen bilder fra turen.

 

Foto: Hannah Kvalvik

Namsos. Plutselig(etter knappe 15 timers kjøring) befant vi oss midt i et postkort..

Namsos. Plutselig(etter knappe 15 timers kjøring) befant vi oss midt i et postkort..

Mer snø..

Mer snø..

Lyssetting er en undervurdert oppgave..

Lyssetting er en undervurdert oppgave..

Fra utstillingen, En Passant, -fra finanskrise til nybarokk, Kunstmuseet, Nord-Trøndelag.

Fra utstillingen, En Passant, -fra finanskrise til nybarokk, Kunstmuseet, Nord-Trøndelag.

Fra utstillingen, En Passant, -fra finanskrise til nybarokk, Kunstmuseet, Nord-Trøndelag.

Fra utstillingen, En Passant, -fra finanskrise til nybarokk, Kunstmuseet, Nord-Trøndelag.

 

 

Hjertelig takk til Kunstmuseet, Nord-Trøndelag for et utrolig hyggelig opphold, samt enestående bistand og tilrettelegging!

M

Elgene blir ekstra store langs riksvei 3..

Elgene blir ekstra store langs riksvei 3..


NEDTELLING!!!

Siste innspurt på atelieret. Plakatene fra museet har kommet og må selvfølgelig deles. Det er mange detaljer som må tenkes på ordnes. Forsikring til reisen, prislister, pakking og sikring av bilder, avfotograferinger, GPS-oppdateringer etc. Og ikke minst male ferdig det som fremdeles ikke er ferdig :o.. Vurderer sterkt en avfukter, kjenner jeg, for maling tørker aldri raskt når det skal. Nå er gode råd dyre!!!

Den enestående assistenten og praktikanten, Hannah. Hvis navn skal holdes hellig i lang tid fremover ;)

Den enestående assistenten og praktikanten, Hannah. Hvis navn skal holdes hellig i lang tid fremover ;)

Tirsdag setter vi kursen mot Namsos, og Kunstmuseet, Nord-Trøndelag. Det blir spennende med roadtrip på snødekte veier gjennom vinter-Norge. I Namsos venter "Snedkeriet" på oss, Kunstnerboligen som skal være base de neste fem dagene.

 

 

IT AIN`T OVER UNTIL THE FAT LADY SINGS..

På tross av en mild høst har jeg fått en forsmak på vinteren gjennom en sliten kropp og sinn etter en intensiv prosjektperiode. Å være kunstner i Norge er virkelig ingen dans på roser, og allikevel sitter jeg fast i et valg/giftemål som kjennes ut som om det er for livet. Da må det vel være kjærlighet ;)

Det er trist at mye av potensiell maletid forsvinner i diverse søknader om støtte til prosjekter som ellers er vanskelig å gjennomføre på et kunstnerbudsjett. I våres gikk gledelig nok direktøren for Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth ut og oppfordret til entrepenørskap i kunstbransjen. En oppfordring jeg synes var både motiverende og inkluderende. Endelig, tenkte jeg. Det er jo det vi vil.. Søknaden fra prosjektet, En Passant ble ikke tatt opp til behandling selv om alle kriteriene for virksomhet var fylt, men henvist til Kulturrådet som riktig instans. (Se "Åpent brev til Innovasjon Norge/et spill for galleriet" i Billedkunst/ utgave 5) Tommelen definitivt ned for Innovasjon Norges ansvarsfraskrivelse og tydelig pr-stunt!!!

Sakte men sikkert går det fremover igjen,  gode meldinger tikker endelig inn. Prosjektet, En Passant er nå offisielt i klippen hos filmproduksjonsselskapene, og jeg kan omsider konsentrere meg om å male igjen. Regnskapet må ligge litt til, men jeg sikter meg inn på en oversikt i overskuelig fremtid. Neste utstilling er ved Kunstmuseet, Nord-Trøndelag og er allerede i slutten av januar så nå er det bare tida og veien. Stor takk til både museet og Kulturrådet for både vederlag og etterlengtet utstillingsstipend som reddet julen ;)!

På lille Notodden skjer det også saker og ting. "Kremen" av kunstnere i Hydroparken har gått sammen om et lite prosjekt før jul. Vi holder vanligvis til i samme bygning i næringsparken, og har satt sammen de forskjellige uttrykkene våre til utstillingen under navnet Kunstlab 80.

Med Ørjan Elias Ebbesen Eikemo, Svein Tråserud og Hannah Steinum Kvalvik. Bildet er tatt i forkant av utstillingen. Gråpapiret i vinduet lot utstillingen være en overraskelse frem tiL utstillingsåpningen den 13. november

Med Ørjan Elias Ebbesen Eikemo, Svein Tråserud og Hannah Steinum Kvalvik. Bildet er tatt i forkant av utstillingen. Gråpapiret i vinduet lot utstillingen være en overraskelse frem tiL utstillingsåpningen den 13. november

I samarbeid med både Hydro Næringspark og Cafe Felicia. Med vakre og flittige Hannah som ønsker gjestene velkommen og styrer galleridriften har det blitt en kreativ sammensetning av utstilling på et pop up-galleri i sentrum/Storgata. Det har så absolutt ikke vært noen enkel oppgave å sette sammen en utstilling med så vidt forskjellige uttrykk, og så kan man spørre seg om vi har lykkes.. Stikk innom og se selv :D!

EN PASSANT.. ET NYTT KAPITTEL

Det har vært en lang sommer.. Forestillingen, en Passant henger fremdeles igjen i rommet og i kroppen. To år med forberedelser har tatt på og ble en fantastisk opplevelse denne ene kvelden på Vemork, Rjukan.

Allerede uken før forestillingen reiste jeg sammen med teaterprodusent, Vibeke Lie og regissør, Jose Maria Lopèz for å forberede forestillingen. Vi ble innkvartert på nærliggende Vierli, og startet en daglig pendling til forberedelser i Rjukan by, hvor vi fikk låne selveste festsalen for regi og øvinger. Vi fikk en imponerende god mottakelse fra Tinn Kommune som sammen med Industriarbeidermuseet, Vemork virkelig stod på for å støtte prosjektet frem til visning den 26. juni. Her kan man trygt kalle Tinn en foregangsmodell innen satsning på lokal kunst og kultur. Med tanke på hva denne satsningen og ikke minst engasjementet gjør for turismen i kommunen kan man også konstatere at det lønner seg. Hjertelig takk igjen for at dere har troen!

Selveste Øyvind Berg innledet forestillingen med en saftig og tankevekkende prolog, filmet midt i den norske blomsterenga. Et herlig paradoks til mye av det som skjer få skritt utenfor.. Publikum kunne så glede seg over Per Erik Andersens mesterlige fremførelse av Håkan Sandells vakre og samtidig betimelige skurrende ord til bildene fra serien En Passant. Tonsatt av de dyktige komponistene og musikerne, Gunnar Dale og Knut Nyheim på flygel og fiolin. Rammet inn av flotte projiseringer av Sigurd Ytre Arne. Å få vise historiene/bildene mine i et slikt mangfold av nerve og kompetanse føltes storslått, og gjør meg nærmest nummen bare ved tanken nå i ettertid.

Iogmed at denne forestillingen også var et filmsett ble også publikum til kveldens siste forestilling "utsatt for droner.. " En fascinerende og nødvendig opplevelse i Vemorks fantastiske lokaler :D. Gleder meg stort til å se opptakene. Nå er det Mica Film som tar regien et stykke fremover for å sette sammen piloten til forestillingen og dokumentaren, En Passant. Jeg krysser fingrene :)!

Komponister og musikere; Fra venstre, Gunnar Dale og Knut Nyheim fra forestillingen En Passant.

Komponister og musikere; Fra venstre, Gunnar Dale og Knut Nyheim fra forestillingen En Passant.

Gunnar Dale, fra forestillingen En Passant.

Gunnar Dale, fra forestillingen En Passant.

Forteller og skuespiller, Per Erik Andersen

Forteller og skuespiller, Per Erik Andersen

Takkelisten er lang, og umulig å komme utenom.

 

Først av alt, tusen takk til et fantastisk team!!!! Uten dere hadde det ikke vært mulig!!!

Stor takk til lokale sponsorer som, Telemark Utviklingsfond, Tinfos Energi AS, Notodden Energi AS, Telemark Trykk AS, Tinn Billag AS og Tinn Kommune som gjorde dette gjennomførbart.

En ekstra takk til NUAS, Rjukan Næringsutvikling AS, Norsk Industrimuseum, Vemork, Helge Andersson, Mica Film AS, og Erlend Dahle for suveren bistand og støtte, og ikke minst hjertelig takk til publikum!!!!

M

 

ENDELIG!!!

Da er vi endelig i gang!!! Forhåndssalget til forestillingen starter i dag.

I forbindelse med forestillingen, En Passant gjør vi maskinhallen på Vemork om til et filmsett og inviterer publikum inn for å delta. Bli med på urpremiere og starten på en reise ut videre ut i verden!

Jeg har sommerfugler i magen og gleder meg vilt til å vise resultatet av hva vi har jobbet med over lang tid. Må si at jeg er ytterst ydmyk og begeistret over å ha et slik team med enorm kompetanse og sjel med meg. Uten støtte fra teamet og sponsorer, som har troen på prosjektet, hadde dette ikke vært mulig. Nå sparker vi det hele i gang med en forestilling på selveste Vemork på Rjukan den 26. juni.

Det vil bli liveopptak av Mica Film, som starter dokumentaren om turnèen samme dag. Jeg håper at dere blir med og feirer. Det er dessverre en begrensning på antall billetter, så vær tidlig ute for bestilling!

Billetter får dere på visitrjukan.com 

 

Tinn Billag setter også opp busser til og fra torget, så her er det mulig å la bilen stå for kvelden og bare feire dagen med oss :)!


PAELLA, OG SMÅ OG STORE DIREKTØRER..

Tidenes mest sjarmerende direktør/servitør, Magda

Tidenes mest sjarmerende direktør/servitør, Magda

Det har vært en uke full av sponsormøter og forberedelser til første forestillinger. Det ble også satt av tid til en befaring på Vemork på Rjukan sammen med teaterprodusent, Vibeke Lie og regissør, Jose Maria Lopez, Lokalene er enormt inspirerende, og byr på både utfordringer og unike løsninger. Det var vanskelig å løsrive seg for å fortsette  dagens møter, fanget av stemningen i veggene. Rjukan er også en egen opplevelse i tilrettelegging. En stor honnør og takk til Industriarbeidermuseet på Vemork, for positivitet og smidighet rundt forestillingen. Tinn Kommune bistår også der de kan, og Tinn Billag AS har allerede satt opp gratisbusser til arrangementet. Vi gleder oss til å feire sammen med dere!

Vibeke Lie

Vibeke Lie

Jose Maria Lopez, in the making of..

Jose Maria Lopez, in the making of..

Ukens siste møte som bestod av en framdriftsplan som bare ble lengre og lengre, ble avsluttet på en lun terrasse i Porsgrunn. Jose laget Paella, og fargerike og flotte venner ble bedt.

I forkant av kveldens sammenkomst falt også valget på "forteller" til forestillingen, En Passant. Redaktør og skuespiller, Per Erik Andersen takket ja til oppgaven, og ukens framdrift var så absolutt verdt å feire.

En gladmelding tikket også inn fra manusforfatter, om at tekstene skal nå kun gjennom bearbeiding og oversettelse, så er de meg i hende. Jeg gleder meg stort.

Vi nærmer oss :)

 

M

MINE NÆRMESTE BEGYNTE Å BLI LITT BEKYMRET FORDI DET VAR SÅ STILLE..

Jeg begynte å få vennlige og bekymrede telefoner fra venner og familie.  -Har du det bra? Hvordan går det med deg.. og prosjektet? Naboen spurte meg forrige uke om jeg hadde flyttet :D Så var det bare fokuset som tok meg til slutt..  Det ble søknader, markedsføring og sponsormøter på dagtid og maling både kvelder og netter. Prosjektet, En Passant hadde blitt en livsstil, og fremdeles følte jeg ikke at nok ble gjort. Det ble berg- og dalbane av emosjoner. I en lang periode hadde jeg følelsen av å gå ett skritt frem og to tilbake.Samtidig, nesten litt ubemerkelig ble det til et fundament som jeg knapt kan tro er sant selv, bestående av dyktige samarbeidspartnere som har hatt troen på prosjektet hele veien. Tuusen takk for tilliten!

 Kabalen er nå så og si på plass og i juni vil vi kunne presentere den endelige forestillingen på Vemork, Rjukan. Dette vil være den eneste forestillingen som er åpen for publikum i Norge, så det kan være lurt å sikre seg billett god tid i forkant. Det vil bli gitt nærmere beskjed når den endelige datoen er satt, og disse er tilgjengelige.

I forbindelse med den første forestillingen vil det også lages en pilot av filmselskapet, Mica Film, så den første forestillingen vil finne sted midt i en filmsetting, og vi gleder oss. Det blir mye som skjer både denne dagen og de påfølgende på Rjukan.

Foruten fantastiske musikere har jeg gleden av å ønske også poeten Håkan Sandell med på laget. En sann ordkunstner som jeg allerede har vært så heldig å få lese de første diktene til forestillingen av, og jeg kan knapt vente med å få lese mer. Jeg må også få takke den utrolige Randi Kristin Mossing for samarbeidet så langt, og ønsker lykke til med egne spennende prosjekter!

Fra forestillingen, The poet/Teater Prospero

Fra forestillingen, The poet/Teater Prospero

Det er selvfølgelig fremdeles noe ting som må på plass. Egentlig er det vel nå det virkelige arbeidet starter. En skuespiller skal hyres inn(iogmed at forestillingen selvfølgelig må være på klingende norsk), lyd og lys tilrettelegges for filming, intervjuer arrangeres, et flygel må transporteres opp til Vemork, osv. osv..og alt innen en deadline som må overholdes. Heldigvis er teaterprodusent, Vibeke Lie  nå også med i teamet, og skal sørge for den kompetansen som skal til for å lage en forhåpentligvis uforglemmelig forestilling.

M

   Modet at skriva vackert  TRADITIONALIST HÅKAN SANDELL utmanar med en diktsamling som hävdar poesin som skicklighet och hantverk. Här har vi en poet som inte skäms för at sjunga - det är underbart att  läsa honom, skriver Tommy Olofsson i Svenska Dagbladet.   

 

Modet at skriva vackert

TRADITIONALIST HÅKAN SANDELL utmanar med en diktsamling som hävdar poesin som skicklighet och hantverk. Här har vi en poet som inte skäms för at sjunga - det är underbart att  läsa honom, skriver Tommy Olofsson i Svenska Dagbladet.

 

SKULLE JO EGENTLIG BARE..

Tanken på det jeg egentlig skulle ha gjort er helt klart min devise om dagen. Det var satt av noen timer til å gjøre  deler av regnskapet klart, for min alltid så utrolig tålmodige regnskapsfører som nå har begynt å hinte diskret, og med realityshowet "The voice" på i bakgrunnen er det utrolig mye kjedelig som kan bli gjort. Tilogmed for en bohem med en særdeeles sterk aversjon mot papirkram. Men jeg aner en viss gledelig oppadgående læringskurve, og nå etter nærmere ti timer med kjørelister, valutakurser og en enorm mengde med helt klart til tider diskutable kvitteringer er del I endelig i boks.

Til rekreasjon og inspirasjon..

Til rekreasjon og inspirasjon..

Da er det nå bare å tusle inn i hengekøya på atelieret og kjenne på at man er ett skritt nærmere oversikt. Samtidig innser jeg at jeg virkelig har vært høyt og lavt i året som gikk. Er jo ikke rart at man blir litt sliten til tider. Deilig å tenke på at morgendagen nå er ryddet nesten helt fri for administrative ting, og klar til nye stunt foran lerretet. Gleder meg!!!