NOT MY PRESIDENT

NOT MY PRESIDENT, runget det gjennom gatene av New York. Vi gikk sammen med titusender av demonstranter til Trump Tower for å protestere mot Trumps holdninger mot homofile, afroamerikanere, muslimer og kvinner. Det var dagen etter valget, og de tidligere så lamslåtte New-Yorkerne hadde funnet igjen stemmen. Flagget vaiet på halv stang over hele byen, og selv om Trump´s seier var et faktum var kampen om verdiene ikke over.

Vi hadde satset på å få overvære en historisk begivenhet da vi på valgdagen stod i kø sammen med tusenvis av andre foran valglokalet til Hillary i NYC. Tenk om USA kunne få den første kvinnelige presidenten..  Med amerikanske flagg sto vi etterhvert foran storskjermen og kunne bare holde pusten idet Donald Trump vant stat for stat.

 

Hvordan hadde dette kunne gå til?  Vi brukte dagene i forkant og etter valget til å snakke med og intervjue velgere fra begge sidene. Vi snakket med mennesker som så tydelig var opprørte og triste over resultatet, men også med mennesker som over lang tid hadde følt seg forbigått og manipulert, og som med forventning så frem til en Trump-regjering. Selv om valget sies å være et "white-lash" til USA´s fargede befolkningen,  så finnes det også sympati for de mange av amerikanerne som har mistet troen på en regjering som tydelig ikke bryr seg om enkeltindividets skjebne. Overraskende og radikale valgresultater brer seg parallelt med økende ulikheter gjennom den vestlige verdenen. Det ser ut til at regjeringer og politikere omsider får svar på en politikk som har mindre og mindre gjenklang i befolkningen.

At de amerikanske velgerne i desperasjonen etter endring kun hadde Trump som reellt alternativ er vel i manges øyne den største ulykken. Det er også dette som er det egentlig store spørsmålet som mange har stillt seg. Hvorfor var det disse to kandidatene som stod til valg?

 

Nå er En Passant vel hjemme igjen for denne gang, og tiden kommet for å feste inntrykkene på lerret og film. Følg med :)!!!

Hjertelig takk til anker- og kamerakvinne, Reidun Karlberg Sperre for eventyrlig tålmodig, og ikke minst modig følge ;)!!!

M