TURNING TABLES OG EN PHOTOSHOOT...

I dag fikk arbeidet "Turning tables" en siste finpuss før jubileumsutstillingen på Galleri Ramfjord i Oslo. Samtidig var det et team fra NRK Østafjells på besøk. Å forklare konseptet rundt samtidsskildringen mens jeg fullførte arbeidet ble særdeles utfordrende, og jeg merket at jeg trives svært så mye bedre foran lerretet enn foran kamera. Det varte ikke så altfor lenge til man fant ut at jeg ikke var noen multitasker, men de holdt vennlig ut med meg ;)  Men nå er arbeidet fullendt og på vei til galleriet. Dagen bestod ellers av enda mer filming i forbindelse med arbeidet mitt, samt en fotoshoot sammen med fantastiske lokale statister som stillte opp på imponerende kort tid. Dyktige og engasjerte mennesker får meg til å slappe av, og det var morsomt igjen. Tusen takk!

 

Motivet, "Turning Tables" forteller om skjevheter og et økende klasseskille i det cubanske samfunnet, på tross av det strenge kommunistiske regimet basert på sosialistiske verdier. Samtidig er det en hyllest til en ny tid. Servicenæringen på Cuba er raskt voksende etter at landet i fjor åpnet for utreise for første gang på 55 år. Kelnerne er de nye "milionærene" og tjener på en dag ofte like mye som en kirurg eller advokat gjør på en hel måned. Tilliten til en stat som har styrt  med jernhånd og idealisme i over et halvt århundre svekkes gjennom ønsket om å overleve, og lar seg ikke lenger trøstes gjennom rasjoneringskort til månedlig forbruk. En ulovlig slaktet ku, myntet på fellesskapet gir høyere straff enn drapet på et familiemedlem og responsen blir deretter når jeg spør om det politiske engasjementet.. Jeg spurte en ung akademiker om hva han mener om om at mennesker blir fengslet på politisk grunnlag. Til svar fikk jeg, "-Vi er fattige. Får vi ett  ekstra egg i måneden så bryr vi oss ikke..."

Motivet, "Turning Tables" forteller om skjevheter og et økende klasseskille i det cubanske samfunnet, på tross av det strenge kommunistiske regimet basert på sosialistiske verdier. Samtidig er det en hyllest til en ny tid. Servicenæringen på Cuba er raskt voksende etter at landet i fjor åpnet for utreise for første gang på 55 år. Kelnerne er de nye "milionærene" og tjener på en dag ofte like mye som en kirurg eller advokat gjør på en hel måned. Tilliten til en stat som har styrt  med jernhånd og idealisme i over et halvt århundre svekkes gjennom ønsket om å overleve, og lar seg ikke lenger trøstes gjennom rasjoneringskort til månedlig forbruk. En ulovlig slaktet ku, myntet på fellesskapet gir høyere straff enn drapet på et familiemedlem og responsen blir deretter når jeg spør om det politiske engasjementet.. Jeg spurte en ung akademiker om hva han mener om om at mennesker blir fengslet på politisk grunnlag. Til svar fikk jeg, "-Vi er fattige. Får vi ett  ekstra egg i måneden så bryr vi oss ikke..."

Nå sitter jeg på kveldstid og har ingen ro. Det var en innholdsrik og samtidig utleverende dag. Det er så mye som avhenger av at andre ser det jeg ser. Jeg sitter igjen med følelsen av at det skulle vært gjort og sagt så mye mer. Jeg har "heldigvis" rundt tusen fotografier fra Bosnia jeg kommer til å gå gjennom før jeg gir meg for dagen. Igjen på jakt etter et uttrykk som treffer meg og en ny historie å fortelle..  M