What If God Is Just This Weird Old Man Making Pretty Bubbles On The Beach

Alle individuelle historier har en ytre ramme. Rammen for motivene mine kan virke dystre, men det er alltid rom og kanskje også derfor desto viktigere å finne de vakre historier bak tallene. Min siste reise gikk til Brasil. Brasil. For et land, og for et vakkert folk.

Brasil er dessverre også et av de land i verden der det er største forskjeller mellom fattig og rik. Høyrepopulisten Jair Bolsonaros vei til makten i Brasil har forbløffet og forferdet mange. Hans uttalelser om kvinner, fargede og homofile har fått mange til å fastslå at en slik person er uegnet til å lede 210 millioner brasilianere.

- Det er som om helvetes porter har blitt åpnet. Det er som om det har blitt erklært jaktsesong, sier Beto de Jesus, grunnlegger av Sao Paulos årlige homoparade.

Men Bolsonaros forbilde, Donald Trump, har satt en ny standard for hva ledere kan si offentlig...

Åtte gatebarn ble skutt og drept en julinatt ved kirken Candelaria i sentrum av Rio i 1993 som ledd i en opprydningsaksjon satt i scene av brasilianske myndigheter.

Åtte gatebarn ble skutt og drept en julinatt ved kirken Candelaria i sentrum av Rio i 1993 som ledd i en opprydningsaksjon satt i scene av brasilianske myndigheter.

Hoveddelen av velgerne kom opprinnelig fra den fattige delen av befolkningen, i håp om at Bolsonaro ville bekjempe kriminalitet og skape et bedre Brasil. Dessverre har det nå etter valget blitt tydelig at det er det lite eller ingen ting i regjeringens program som tyder på at det skal satses på dem som befinner seg nederst på samfunnsstigen. Uteliggerne i Gloria er et symptom på en dramatisk utvikling i Brasil, og tallet på fattige øker igjen. En økende andel av Rios drøyt 15.000 uteliggere er «vanlige folk», som er rammet av krisa eller av offentlige nedskjæringer. Dette er realiteten i Brasil i dag.

«På gaten dør alle. Candelaria-massakren kunne like gjerne ha skjedd i dag. Mentaliteten har ikke endret seg, og i Brasil er det mange som fortsatt tenker at hvis de fattige får bedre utdanning, vil de miste hushjelpen sin», sier sosialarbeider Yvonne Bezerra de Mello.

What If God Is Just This Weird Old Man Making Pretty Bubbles On The Beach

What If God Is Just This Weird Old Man Making Pretty Bubbles On The Beach

connections.jpg
Yo adoro.jpg
spirituala.jpg
IMG_5982.JPG
pus I.jpg
ego I.jpg

Forskjellene mellom rik og fattig vil alltid være en av hovedårsakene for krig og vold over hele verden. Skruppelløse ledere vil sko seg og spille grupperinger mot hverandre for å avlede mot søkelyset på egen vinning. Vi ser det i fattige land, men vi ser det også her hjemme i form av en økende bruk av splittende hatretorikk. Vi står nå selv foran et valg som skal bestemme i hvilken retning vi vil gå, og hvor varmt og inkluderende samfunn vi ønsker oss fremover. La oss tenke oss godt om i stormen av ord som snillisme, hylekor og falsk presse. Kanskje til og med være ekstra på vakt når denne typen retorikk blir tatt i bruk. La oss slutte å tenke at alt blir bedre om vi følger den som er mest påståelig og som synes å ha løsningen på alt. Det er ikke nødvendigvis styrke eller godvilje som ligger bak. Vi har vært der før og sverget, -aldri mer.

Vi kan ikke la betegnelser om tilhørighet i ytre høyre eller ytre venstre bestemme hvor anstendige vi som enkeltindivider skal være. Vi er en generasjon som er smartere enn at nett-trollene i sosiale medier, og nå også i politikken skal kunne påvirke oss til å gjøre valg gjort på bekostning av noen.

Alt ligger i det lille ordet valg.

M

FROST

Motivet FROST fra Kunst- og Bokprosjektet BULGARSK VÅR.

Motivet FROST fra Kunst- og Bokprosjektet BULGARSK VÅR.

Vi skriver 4. mars 2019, og jeg må med skam melde at siden min har ligget brakk så altfor lenge. Men det skal det bli en endring på framover. Ute våres det og verden våkner til liv, og med den også kampånden. 2019 går inn i historien som er året hvor hardt ervervede rettigheter ble reversert av selvtilfredse kvinner i ledelse. Skremmende å se hvor liten respekt det er å spore ovenfor de som har kjempet for kvinners rettigheter gjennom generasjoner, og hvor lett det var å bytte det inn i egne fordeler. Behovet for makt er i det minste likestilt har jeg begynt å skjønne. Så er det da opp til resten av oss, kvinner som menn å si ifra når galskapen synes å overta. Som rebellene før oss har kjempet for våre muligheter, skylder vi den neste generasjonen med kvinner det samme!

Det siste året har jeg selv, sammen med lingvist/oversetter Siri Camilla Torset jobbet med kunst- og bokprosjektet #rebellepåreise, som viser utstillingen til prosjektet på Bok & Blueshuset, Notodden, på selveste kvinnedagen, 8. mars.

Prosjektet har som overordnet mål å løfte frem kvinner som på en eller annen måte betyr eller har betydd mye for sin samtid. Det er fortsatt et stort behov for at kvinnenes historie blir fortalt også av kvinner selv for å få frem et mer nyansert bilde, og #rebellerpåreise vil fortsette å fortelle kvinners historier fra både fortid og samtid gjennom tekst og bilder også etter denne første delen av prosjektet. BULGARSK VÅR er arbeidstittelen på dette konkrete kunst- og bokprosjektet. Ja, det skal bli en bok etterhvert, så følg med og støtt oss gjerne :)!

I første omgang jobbes det med gjendiktning og illustrasjoner av de tre klassiske bulgarske kvinnelige poetene Elisaveta Bagrjana, Dora Gabe og Blaga Dimitrova, som levde og virket hovedsakelig på 1900-tallet. Alle disse tre var betydningsfulle både som diktere og gjennom sitt samfunnsengasjement. I februar dro #rebellerpåreise  derfor til Sofia for for å følge i forfatternes fotspor. Digitalgrafikken er hovedsakelig basert på de bildene som ble tatt i Sofia.

Ideen bak det hele er å forene det klassiske med moderne kunst for å vise at tema i diktene er aktuelle også i dag, og at kvinners utfordringer og følelser er like, på tvers av både generasjoner og geografi.

Rebellene vil selv være til stede på Bok- og Blueshuset, Notodden. Medrebeller er hjertelig velkomne ;)!

M
INNBLIKK

Motivene finner hjem, og jeg har vært så heldig at jeg har fått komme på besøk og fotografere. Blir så umåtelig stolt når jeg ser energien mellom bilder og miljø. En takknemlig jobb for en billedkunstner.

Motivet, Connected Mer info på  http://www.meretelondal.com/web-shop-eng/connected
Den grafiske silketrykkserien, En Passant Limitless. Mer info på  http://www.meretelondal.com/web-shop-1/

Den grafiske silketrykkserien, En Passant Limitless. Mer info på http://www.meretelondal.com/web-shop-1/

Så ble det plutselig noe helt annet. JKE åpner avdeling i hjembyen min og jeg ble bedt om å hjelpe til med utvalg av design. Dette resulterte i at et av bildene mine endte opp som bakgrunn på et av kjøkkenene. Utrolig morsomt å se motivene mine i ekstra stort format, og som kulisse for et miljø. Det blir på sett og vis nærmere det øyeblikket jeg hadde da jeg selv fant motivet, og fint å få lov til å dele. En god opplevelse. JKE design Notodden åpner forøvrig allerede om to dager, onsdag 15.08.2018, og absolutt verdt å få med seg.

M

 

DEN FORUNDERLIGE HAGEN..

stugan.jpg
hagegang I.jpg
orangeriet.jpg

Det har vært en lang og varm sommer. Noe jeg, som de fleste andre som har nytt en oppvekst i Norge aldri vil tørre å klage på.. men det har budt på visse utfordringer på et atelier med ekstra store vinduer. Så i sommer har jeg i stedet tatt med meg penslene og hatt gleden av å tilnærme meg malingen igjen sammen med fantastiske venninner i den svenske skjærgården. Jeg var så heldig å få låne en svensk stuga i Söderlän. En opplevelse jeg ikke tror noen av oss kommer til å glemme. Full av ærefrykt vandret vi inn i en helt annet verden, redde for å ha kommet feil, for her visste vi hadde vi veldig lyst til å være. Så viste det seg å være riktig, og følelsen av å være skammelig privilegert var markant. (Jeg må innrømme at jeg fniste som en tenåring gjennom de første par dagene) Her fikk vi tid til å nyte dagene i en uforglemmelig kulisse, og det var ikke vanskelig å bli inspirert da vi fant fram malesakene. Til og med de som tvilte aller mest på egne evner glimret med de vakreste bilder og fant det vanskelig å legge penselen fra seg til slutt ;).

 

 

Hjertelig takk til Annette, for at du var så snill å slippe oss inn i din verden!!! Og til de aller aller fineste!  Jeg har troen på dere, dette må vi gjøre igjen!

M

IMG_2453.JPG

TIME'S UP...

Midt oppi en periode med både med både årsoppgjør og bokprosjekt datt det plutselig en dag inn en henvendelse på mailen min. En god venn skulle på tur til Frankrike og Italia, og hadde lyst til å ha meg med. Her var det tydeligvis heller ikke mulig å si nei. Sær som jeg er satte jeg som forutsetningen for turen at jeg skulle få lov til å jobbe. Så fikk jeg igjen muligheten til å jobbe videre med samtidsskildringen En Passant. Strekker tiden til vil det igjen lukte sterkt av linolje og terpentin på atelieret fremover.

Last Comic Standing, Firenze 2010. Fra samtidsskildringen En Passant.

Last Comic Standing, Firenze 2010. Fra samtidsskildringen En Passant.

De siste årene etter finanskrisen og den følgende flyktningkrisen har Europa vært definert av en økende proteksjonistisk vind. Det har blitt sagt at Italia er Europas dørstokk, og hvert år krysser tusenvis av båtflyktninger Middelhavet, fra Afrika til Italia, med livet som innsats. Politikken i Italia har de senere årene vært preget av stor ustabilitet og regjeringsskifter, og man leter igjen etter sterke ledere. Berlusconi agerer igjen i kulissene, og er etter sigende den eneste med substans nok til å ha kontroll på mafiaen. Glemt er korrupsjon og ruinerte småsparere. 

Etter å ha sluppet unna det ytre høyrepartiet Nasjonal Front og Marion Anne Perrine "Marine" Le Pen med et skrik, har Frankrikes Emanuel Macron seilt opp som det nye håpet for dialog på verdensbasis. På spørsmål om hva Macron mener om Trump og hans politikk på Iran og USAs stadige endring av standpunkt i både atomavtalen og Parisavtalen, var svaret enkelt og greit  – Sinnssyk. 

IMG_E1039.JPG

Det er nå bare få timer igjen til Trumps kunngjøring(klokken 20.00 norsk tid). Hvis Trump holder valgkampløftet om å trekke USA ut av den tre år gamle atomavtalen med Iran, frykter de mest pessimistiske ekspertene krig med landet, en langt mer uoversiktlig situasjon i hele regionen, forverring av forholdet mellom USA og allierte i Europa, samt et nytt bunnpunkt for amerikansk diplomati. «Bare Iran vil tjene på å forlate restriksjonene på atomprogrammet», skrev britenes utenriksminister Boris Johnson i en kronikk i New York Times i går.

«Det er å åpne Pandoras eske», har Emmanuel Macron uttalt til Der Spiegel. Kilde: Filter Nyheter

M

 

 

BULGARSK VÅR

IMG_E0203.jpg
IMG_E0799 (1).jpg

Det var virkelig ikke meningen å bare bli borte fra siden min, men "livet skjedde", og da henger jeg ikke alltid helt med. Siden november har jeg vært så heldig å få bli med på et kunst- og bokprosjekt sammen med oversetter og språkekspert Siri Camilla Torset, hvor det overordnede målet er å løfte frem glemte og/ eller lite kjente kvinner som på en eller annen måte betyr, eller har betydd mye for sin samtid. Et prosjekt som har ført oss inn i en spennende ny verden med uvante utfordringer, en reise til Sofia, en ikke helt planlagt tv-opptreden for Bulgarsk fjernsyn og en utstilling på svært kort varsel.

Samarbeidet har gjort at jeg fullt og helt kunne fokusere på bilder og layout, mens den skriftlige delen i aller største del har blitt tatt hånd om av fabelaktige Siri. Vi er langt fra ferdig, men prosjektet er såpass omfattende at det er laget en egen side på det.

Følg oss på: https://bulgarsk-var-rebellerpareise.webnode.com/blogg/,og støtt gjerne prosjektet BULGARSK VÅR, et kunst- og bokprosjekt som gir kvinner en stemme i historien på VIPPS 507332.

 

M

 

TRUMP DEPRESSION HELPLINE

EARTHELUJA!!!!! Fra aksjonen mot BP på British Museum, London, 28 oktober 2017

EARTHELUJA!!!!! Fra aksjonen mot BP på British Museum, London, 28 oktober 2017

Tilbake igjen etter hektiske dager i London. Ble oppmerksom på at aktivist og satiriker Reverend Billy og The Stop Shopping Choir var på turné i England med Trump Depression Hotline, så jeg kastet meg rundt og dro over for å møte de. Ekstra takk til Billy og Ben for å ta meg inn i varmen!

Satirikerne har vel sjelden vært så viktige som nå. Gjennom tidene har betegnelsen "Fake news" blitt brukt for å mistenkeliggjøre pressen. En strategi vi også finner igjen helt tilbake til 2. verdenskrig. Gjennom tidene har satirikerne parallelt nærmest uhindret kunne tillate seg å gå i dybden av diverse tematikker og være samfunnskritisk uten å tenke forsider og antall klikk, ei heller like enkelt avfeies som "fake news". De neste motivene i grafikkserien En Passant Limitless vil handle om disse. Gleder meg til å gå gjennom de siste dagenes motiver og forhåpentligvis finne nye brukbare referanser og komme i gang med nye trykk :)

M

DET ER JO DEN STORE JENTEDAGEN I DAG JO :)!!!

Da passer det jo ekstra bra at jeg sitter med søknader :O De siste ukene har jeg nemlig sittet temmelig nedgravd på kontoret med søknader av midler til hjerteprosjektet mitt SPEAK OUT og opprettholdelse av min bohemske luksuslivstil ;) Dette er nok tiden de aller fleste norske kunstnere så og si går under jorden. Det er søknadstid av nasjonale og regionale midler for norsk kunst- og kulturbransje, og med en tilslagsprosent lik én promille er det latterlig mange om beinet. Jeg skal ikke en gang begynne å forklare hva sjansene for en kvinnelig, over gjennomsnittet samtidsengasjert og politisk interessert kunstner fra Telemark er til å motta stipend. Jeg ytret en gang til en mannlig kollega at det vel ikke var helt rettferdig at når over 60 prosent av norske kunstnere er kvinner, og at 60-70 prosent av utstillinger og innkjøp ved gallerier og museer er av menn(Nasjonalgalleriet står for 14% innkjøp av kvinner), så syntes jeg det var en lite balansert fordeling av midler og anerkjennelse. Reaksjonen fra min mannlige kollega var ordrett at det var lite kledelig å ta det opp. Jeg tror at dette var nøyaktig akkurat den samme kommentaren som de første kvinnene innen idrett fikk høre... Det sier jo litt om hvor langt vi har kommet.  MEN jeg tar dagens betydning som et tegn på en fremtidig strålende respons, og understreker at vi har en laaaang vei igjen!!!!

Jeg jobber for tiden også med en visning i slutten av måneden. Verdikampanjen SPEAK OUT vil være en del av Toleranseprosjektet på Notodden i slutten av oktober. Toleranseprosjektet bygger på tematikk om toleranse og dialog. Dette er tenkt som en tredeling mellom kirke/religion-, kultur/kunst/mat og utdanning (barnehage til høgskole), der felles for alle tre «retningene» er temaer innen etikk, moral, åpenhet og tillit. Hele den bakenforliggende utstillingen og historien til kampanjen vises i form av lyd og bilde. Jeg intervjuet, filmet og fotograferte mennesker i de spente dagene som valget varte og i dagene etterpå. Jeg gikk sammen med demonstrantene til Trump Tower, og intervjuet de feirende Trumptilhengerne. Energien i menneskemengdene i løpet av valgdagene, opprøret etterpå, de menneskelige lenkene som holdt tilbake trafikken i New Yorks gater, flaggene på halv stang da resultatet var et faktum. Jeg visste bare at jeg måtte sette bitene sammen til å fortelle min historie. Så langt er det to videoteasere som er redigert og tilrettelagt av den fantastiske Jan Thomas Moen fra Gjetord som vises sammen med grafikk, så dette blir en helt spesiell opplevelse. En liten smakebit på utstillingen SPEAK OUT LIMITLESS i vår egen bakgård. Mer info følger.

Unknown.jpeg

Så har jeg vært så heldig å blitt spurt om å lese korrektur/komme med litt mer "kunstneriske" innspill for en av mine absolutte yndlings- krimforfattere, Sidsel Dalen. Et kjærkomment avbrekk i alle søknadene. Sidsel er kjent for å bygge historiene sine på en svært så reell norsk virkelighet av korrupsjon og maktmisbruk, og er nå straks klar med sin fjerde bok etter å ha mottatt strålende kritikker for sine tidligere utgivelser. Med en solid bakgrunn  som PR-rådgiver i et større oljeselskap har hun mottatt både strålende kritikker, høye terningkast og en nominasjon til Rivertonprisen, OG er av en eller annen grunn bannlyst ved våpenmessen i USA for research til bøkene sine ... Da snakker vi sterke jenter ;). At ví ikke har hørt mer om henne er helt ubegripelig. Jeg har iallefall igjen skjøvet mine ting tilside for å pløye meg gjennom side for side med hete scener på alle måter, og en historie  du ikke ønsker at det skal slutte så riktig enda. Uhyre spennende lesning, så det er bare å glede seg. Her går det i alle fall i uante mengder kaffi og kokesjokolade så lenge boken varer, så kan høsten bare komme :)

Fortsatt god jentedag!!!

M

I DISSE VALGTIDER..

Notoddenpolitikerne er i en egen liga om dagen. I en tid hvor frontene er ekstra steile og med økende hatretorikk i den vestlige verdenen, slår de seg sammen om å jobbe bedre på tvers av politiske interesser.

Partiene Høyre, Rødt, Senterpartiet, SV, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de grønne stiller seg bak verdikampanjen SPEAK OUT.

Dette betyr enormt mye, og i dag er jeg ekstra stolt over å bo på Notodden!!! 

Hensikten med SPEAK OUT er å ha den symbolske påminnelsen og verktøyet for hånden til en hver tid. Et synlig standpunkt om samhold og motstand mot hatretorikk.  http://www.meretelondal.com/new-products/

Hensikten med SPEAK OUT er å ha den symbolske påminnelsen og verktøyet for hånden til en hver tid. Et synlig standpunkt om samhold og motstand mot hatretorikk. http://www.meretelondal.com/new-products/

For uansett hvor man vil så må man begynne med det første steget. En fundamentering av det tverrpolitiske fundamentet i kampanjen er essensielt om man ikke vil helle mer bensin på bålet i en turbulent tid hvor kulturer og sterke interesser støter på hverandre. Selv om de fleste av oss er enige om at hatsk retorikk er en dårlig ting, så skjer det hver dag, og har de siste årene eskalert i hele den vestlige verdenen. 

Når personer i maktposisjoner fyrer opp under en økende proteksjonisme og nett-trollene tas inn i det offentlige lys og legitimeres, da plikter vi å si ifra. At vi er enige om en grunnleggende respekt før vi går inn i dialog med våre egne hjertesaker får oss langt på vei og gjør det litt enklere på veien mot å skape et samfunn som gagner alle. 

Tror det er mange som nå er klare for at valget skal være over, men uavhengig av hvem som vinner valget i år, så har kampen mot splittelse og hatsk retorikk akkurat så vidt begynt.

Godt valg!!!

M

CONNECTED

-Du vet det øyeblikket du dukker inn i ditt eget univers i et hav av mennesker, og ingen mister deg. Den stille stemmen din er fortsatt en del av et stort protesterende og pulserende alt.

 Dagen etter det amerikanske valget demonstrerte titusener mot Trumps ytringer om rase, homofili, kvinnesyn og retten til selvbestemt abort.  Alle disse skjebnene, så underlig samstemt. Et jeg ble et oss. 

 Dagen etter det amerikanske valget demonstrerte titusener mot Trumps ytringer om rase, homofili, kvinnesyn og retten til selvbestemt abort.

Alle disse skjebnene, så underlig samstemt. Et jeg ble et oss. 

Galleri Osebro:Bjørg.jpeg

Jeg ble denne gangen overraskende raskt ferdig med et motiv som var langt utenfor komfortsonen i farger og uttrykk. Grafiker og sjef for Stavern Grafiske, Pål Gunnæs trakk et hørbart lettelsens sukk over at perfeksjonisten stolte på magefølelsen og stoppet i tide denne ene gangen ;) Leverte så sporenstraks de aller første trykkene til en utrolig sjarmerende Britt ved Galleri Osebro. Gleder meg til å se de på vegger rundt om i Telemark. Apropos vegger! Jeg blir veldig glad om dere sender inn bilder av miljøet de henger i på mail. Ikke bare fordi bildet gjør noe med hvordan rommet ser ut, men også fordi rommet påvirker bildet. Så del gjerne her inne. Om litt vil jeg lage en egen vegg til det. Blir spennende å se hva som kommer opp der etterhvert :)

21556868_10155493187891071_46744178_o.jpg

 

Samme kveld ble det også tid til et malekurs med en ikke helt forberedt elev som måtte låne sjefens maledress. Ja, det ér meg jeg refererer til som sjefen ;)   De som har vært på kurs hos meg før vet at det ikke er bare bare å male en appelsin og da må man være riktig kledd for anledningen...

Til Robert; -Hvis det til tider kjennes litt tungt å blande til fargene du trenger for å male det bildet du vil ha, så husk at det er alltid noen før deg som har bidratt til at paletten er så tykk som den er i dag ;)

Til Robert; -Hvis det til tider kjennes litt tungt å blande til fargene du trenger for å male det bildet du vil ha, så husk at det er alltid noen før deg som har bidratt til at paletten er så tykk som den er i dag ;)

Ha en strålende dag der ute!

M

RELEASE

29. AUGUST. DETTE ER DAGEN DET HELE VIRKELG BEGYNNER

I dag slippes de første filmsnuttene til SPEAK OUT!-kampanjen online!!! Jeg har holdt på originalmaterialet så ulidelig lenge, og det er en utrolig følelse å vite at jeg får være en del av noe så stort!!! Vi har kommet til et veiskille.

Filmene er originalopptak fra det amerikanske presidentvalget, og det føles som om jeg har et verdifullt stykke historie i hånden. Jeg gikk sammen med tusenvis av demonstranter mot Trump-Tower kun med et lite HD Canon håndkamera. Jeg var en del av massen, bak overskriftene.  Parolene tok tak i Trump's uttalelser rundt homofili, rase, kvinner og retten til selvbestemt abort. En hyllest til verdiene og en felles enighet om at Trump tråkket på disse. Massene ble jublet frem av den stillestående trafikken, tilskuere og butikkeiere, mens New York's faner vaiet på halv stang i vinden på Queensborough bridge.

Her hjemme i Norge er det nå full valgkamp, og vi kjenner også igjen hardheten i omtale av andre mennesker. Nettrollene har for lengst tatt spranget inn i etablert politikk, og verdiene er hardt prøvet. Det har sjeldent vært et så definert skille mellom frontene som nå, og derfor har det vært ekstra viktig for meg å fundamentere kampanjen SPEAK OUT tverrpolitisk. 

Jeg er selv ingen politiker, men av og til blir jeg rett og slett livredd av å være en del av dette uten å reagere. Jeg vil ikke være en del av en generasjon som ikke gjorde noe da det virkelig gjaldt. 

Gaven fra Dr. Michael Gresalfi, tidl. uavhengig nasjonal sikkerhetsrådgiver i Trump-regjeringen. 8 milliarder Trump-Dollar kommer godt med nå ;)  Les mer... 

Gaven fra Dr. Michael Gresalfi, tidl. uavhengig nasjonal sikkerhetsrådgiver i Trump-regjeringen. 8 milliarder Trump-Dollar kommer godt med nå ;) Les mer... 

For det er ikke til å stikke under en stol at vi lever i en tid med graverende forskjeller i samfunnet og det er frustrerende og skremmende å se hvilken retning verden har tatt. Jeg har fulgt utviklingen av menneskeskjebner i kjølvannet av økonomiske og politiske endringer siden finanskrisen i 2008 fra Europa til USA, jeg har opplevd Cuba under oppmykningen av den amerikanske blokaden, snakket med småsparerne på Island etter at investorene stakk av til City/London etter finanskrisen, kjørt gjennom Europa i en gammel MGB for å overvære Brexit, og dokumentert krisebemanning i forkant(september) av det fatale terroranslaget i Berlin i desember 2016. Så, i november 2016 dro jeg til NYC for å overvære det amerikanske valget, og dét ble en skjellsettende opplevelse.

Idet avstanden mellom fattig og rik øker, samt avstanden mellom folk og styre føles endeløs, blir valgene irrasjonelle og samtidig så fullt ut forståelige. I den vestlige verden er det en stadig økende tendens til å sette grupperinger opp mot hverandre, og med en mistenkeliggjøring av pressen blir det viktigere enn noen gang å vise i alle ledd hva man synes om dagens utvikling.

Og tenk, det nytter! Lokalpartiene Høyre, SV, Rødt, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne er med i et felles tverrpolitisk opprop og stiller seg bak verdikampanjen SPEAK OUT!!!  

Dere viser at det er vilje til endring, og jeg er så utrolig glad for å ha fått dere med på laget!!!

 

SPEAK OUT!!!   -DET HANDLER OM Å YTRE SEG

Hensikten med kampanjen er ikke å avsette en demokratisk valgt president, men holdningene. Retorikken fra det amerikanske valget har vært så tydelig at den samtidig har blitt symbolsk. Motivene skildrer folkets reaksjoner, og maner til samhold og motstand mot en økende hatretorikk i den vestlige verden. Mobildekslene i verdikampanjen SPEAK OUT er på sett og vis vår tids «binders".  Det er mange som ønsker å ytre seg der ute, og ofte mangler ordene. Denne kampanjen, med Elisabeth Warren’s oppfordring (Speak Out!), gir en mulighet til nettopp det.

170206_2061_2000px-1.jpg

M

*En binders i jakkeoppslaget ble brukt demonstrativt som tegn på samhold under 2. verdenskrig, i protest mot okkupasjonsmakten og dens norske forbundsfeller. Dens evne til å «holde sammen» var grunnen til at den ble funnet egnet til formålet. 

 

ET UVANLIG HYGGELIG MØTE OG 8 MILLIARDER TRUMP-DOLLAR RIKERE

Oi! Denne uka gikk fort...

Bluesfestivalen og straks også ferietiden over for denne gang, og jeg merker at det endelig blir enklere å få tak i folk. Livet kan liksom gå videre nå som alle andre kommer hjem fra ferie.

På atelieret er tiden nå satt av til organisering etter kaotiske dager og ikke minst et forsøk på å finansiere prosjektet SPEAK OUT. Lønnsnivået til kunstnere spøkes det ellers riktig mye om.. bra at en overveldende del av oss er både surrealister og idealister. Hadde ellers blitt svært lite kunst i verden. Apropos kunst så ble det jammen ferdig et nytt motiv midt oppe i det hele. Motivet Connected henger nå nyinnrammet på veggen i atelieret, og jeg gleder meg til enda flere motiv.

 Dagen etter det amerikanske valget demonstrerte titusener mot Trumps ytringer om rase, homofili, kvinnesyn og retten til selvbestemt abort. Alle disse skjebnene, så underlig samstemt. Et jeg ble et oss. 

 Dagen etter det amerikanske valget demonstrerte titusener mot Trumps ytringer om rase, homofili, kvinnesyn og retten til selvbestemt abort. Alle disse skjebnene, så underlig samstemt. Et jeg ble et oss. 

En velment gave til opprettholdelse av kunstnerinnens slaraffenliv. 8 milliarder Trump-Dollar kommer godt med ;)

En velment gave til opprettholdelse av kunstnerinnens slaraffenliv. 8 milliarder Trump-Dollar kommer godt med ;)

I løpet av årets Bluesfestival hadde jeg den hittil usannsynlige gleden av å bli kjent med Dr. Michael Gresalfi, tidligere uavhengig nasjonal sikkerhetsrådgiver i Trump-regjeringen og med en overveldende merittliste gjennom tiår. Han var fantastisk nok en av de absolutt første som ble avsatt av den sittende regjeringen, så det var en temmelig surrealistisk opplevelse å spise middag med og diskutere politikk med ham. En liten tur på taket over den evig vakre Verdensarvbyen Notodden ble det også tid til Stor takk til Michael, hans søte kone Debbie og musikeren Joe Wakely for å holde ut med litt over måte engasjerte meg! 

 

 

Midtsidepike ble jeg visstnok også siden sist, med mye god reklame for den lokale Røde Kors- butikken :). Nå nærmer det seg avspark og jeg gru-gleder meg noe veldig til min royale debut. Tror med sikkerhet at jeg er den mest skyggeredde kunstneren i mils omkrets. Skulle gjerne hatt med noen å holde i handa, men det fikk jeg ikke lov til ;)

 

 

 

 

 

 

ET KONGERIKE FOR EN FOTOGRAF...

IMG_7076.jpg

De siste dagene har vært som i en storm. Virvlende og spennende opplevelser som setter en til tider helt ut av fokus. Har jobbet med å utsmykke vakre Brattrein Hotell i tide før Bluesfestivalen. Et siste opplag måtte ferdigstilles, passende brosjyrer måtte lages og foldes, rammer ble laget av en rammemaker jeg ikke ante satt inne med så mye energi ;), og ikke minst så måtte alt på veggene i tide. Det hele gikk med et skriiik og resultatet ble fantastisk(sa hun beskjedent ;)) Jeg gleder meg stort til å vise noen bilder fra hotellet når den verste virvelen har lagt seg og gjestene har forlatt Notodden igjen. Da lokalavisen midt oppe i det hele ringte for å skrive om deltagelsen min ved utstillingen i Dronning Sonja Kunststall ringte jeg en god venninne for å spørre henne om å ta noen brukbare pressefoto i en litt vel hektisk hverdag, så jeg kunne ta intervjuet på telefon. Men det er jo ikke trygt å gjemme seg bak kamera når man ser ut som man er tatt rett ut av en roman av Jane Austin.. Tusen takk for resultatet og ikke minst leken, vakre og flinke Torhild med det utrolig store hjertet ;)!

WEEEE!!!!

Så glemte jeg jammen å si at jeg skal på slottet!!! Ordet klinger fagert i ørene til en plutselig svært så ydmyk kunstner fra Telemark. I forbindelse med H.M Dronningens 80-årsdag stilles donerte verk ut på Dronning Sonja Kunststall i sommer. Deriblant motivet Faith fra serien En Passant Limitless. Deretter skal det inn i Dronningens egen samling, og jeg er ikke mer komplisert enn at jeg synes det er skikkelig stas. Synes det gjør ekstra godt at dette er et av to motiver som brukes i verdikampanjen SPEAK OUT. Så er det en dronning verdig liksom ;) Utstillingen skal vise et tverrsnitt av norsk grafikk, og jeg gleder meg stort til å se utstillingen.

Antrekk: Pent daglig er vel litt verre. Hva i all verden kler man på seg for et slottsbesøk?              Kjenner stressnivået stiger drastisk her ;)

M

 

 

 

LITT PERSPEKTIV PÅ EN HELT VANLIG TIRSDAG...

Noen ganger trenger man bare denne ene spesielle dagen for å få litt feste i hverdagen. Å se at man baler med mange av de samme tingene og senke skuldrene i fellesskap. Love seg selv å bare tørre litt mer fremover. Gi litt mer f.. og lage fantastiske minner å tære på.  Tirsdag ble en sånn dag. Vi klatret opp på taket i Hydroparken, høyt over Notodden og Heddalsvannet. Vi hadde tilgang til egen yogainstruktør og sexolog, og ordene falt nok lettere enn vi først hadde trodd. Vi pustet ild og svaiet på hoftene i strålende solskinn og lett bris, vi delte av hverandres hverdag og tanker, og kunst og Cava ble det selvfølgelig også ;) Tenk at så fine mennesker fant veien til atelier mitt...

Takk til dere som lagde et så vakkert minne!

M

FOR EN UTROLIG DEILIG DAG!!!

Ute skinner solen, og jeg kunne ikke ha brydd meg mindre. Fikk akkurat inn første videospot til verdikampanjen SPEAK OUT, og nå tror jeg at jeg kunne løpt rundt atelieret...flere ganger.

Jan-Thomas fra GJETORD er tilbake fra NYC og har begynt å utforme de første spotene. Det er rart det med ting man brenner for. At andre ser og skjønner hva det betyr. Akkurat nå var det godt å ha den følelsen av å ha blitt helt og holdent forstått, og jeg gleder meg til fortsettelsen :).

 

Sommerklem, M

MAKE A WISH. TAKE A CHANCE. MAKE A CHANGE

Noen dager egner seg best til å sitte på taket i solen, og i dag føler jeg meg ekstra heldig som kan ta møtene ute ;) Sommeren nærmer seg med stormskritt lille vakre Notodden i hjertet av Telemark. Jeg har lagt årsoppgjøret til side for en dag(ja, jeg vet jeg er på overtid :O) og tilbrakt dagen på ateliertaket i strålende solskinn og fabelaktig godt selskap med de to sexologene Camilla Roald og Thomas Algren Lyckvall isteden. 

Gode samtaler krever gode pauser ;)

Gode samtaler krever gode pauser ;)

I inspirerende selskap har det vært snakket om alt fra politikk til kropp, pust og velvære, og selvfølgelig også kunst.

 Mye spennende vil skje fremover, og jeg gleder meg til å fortelle mer veldig snart. Følg med!!!

M

Silketrykket, "This is What Democracy Look's like" fra samtidsserien "En Passant, Limitless" fant et nytt hjem hos dette ytterst sjarmerende paret.

Silketrykket, "This is What Democracy Look's like" fra samtidsserien "En Passant, Limitless" fant et nytt hjem hos dette ytterst sjarmerende paret.

SMÅDJEVLER

For en dag. Det regner smådjevler ute og våren virker så altfor langt vekk. Har akkurat kommet hjem fra trykking i Siljan igjen og atelieret kunne trengt noen grader mer. Allikevel er det deilig å være meg akkurat nå.

Jeg er endelig ferdig med et av de bildene som skulle komme til å bety mest for meg fra min siste reise til NYC under valget. Kilden til referansene er hentet fra et lite HD Canon håndkamera, og det føles som om jeg har et verdifullt stykke historie i hånden. Jeg har scener media ikke har. Jeg var en del av massen, bak villedende overskrifter.  JEG VAR DER :)!!!

Det var denne ene fantastiske kvinnen. Hun var avkledd oventil, og selv har jeg alltid hatt en skummende uvilje mot kvinner som kler av seg for å fremme et budskap, traff jeg på den ene som overdøvet alt annet og fikk meg til å lytte. Blek og funklende i skinnet fra de kveldsåpne forretningene, og med pussy power og en pil malt på magen. –This is what democracy look’s like, ropte hun.  Jeg glemmer aldri den vibrerende karakteren og styrken, og ordene hun kastet mot oss alle.

 Så var hun vekk, men minnet av henne tok jeg med meg og deler med dere i dag.. 

This is What Democracy Looks like

This is What Democracy Looks like

Knapt en dag etter at vi selv feiret vår egen frigjøringsdag, kastet Trump sjefen for FBI som var ansvarlig for etterforskningen rundt Trumps forhold til Russland.. Den sittende regjeringen har fått fjernet Det hvite Hus' informasjonsside for homoseksuelle rettigheter, samt statsstøtten til enhver forening som støtter familierådgivning som inneholder abort(les, golden gab rule!), pressen blir mistenkeliggjort, kritiske røster blir klubbet ned eller saksøkt.. Listen blir bare lengre og lengre.

Man trenger virkelig de sprø, de modige, de besluttsomme, og ikke minst de som klarer å inspirere og engasjere. Jeg takker min skaper(hvem nå enn det måtte være) for et privilegert liv i Norge, som for tiden også har et tydelig justeringsbehov i den blomstrende kynisme i både næring og politikk. Når ble Norge bare høyre eller venstre? Å skape splid mellom grupperinger er en urgammel taktikk når noen ønsker å oppnå noe, og USA er langt fra alene om å ha en gryende proteksjonisme.

Det kan være lurt å merke seg hvem som egentlig tjener på det når kritiske røster skal "beskytte" befolkningens behov.

Takk for denne gang!  

M                                                                                                                                                                                                                                                                  

 

Ps! Det ligger flere nye motiv inne på websiden min.  

DON'T PUT YOUR FAITH IN MY STOMACH

Fra NYC fikk jeg med meg både spennende og livsendrende inntrykk og minner. Til strofene "my body my choice/her body her choice" marsjerte kvinner og menn samstemte mot Trump Tower i protest mot Trumps uttalelser om selvbestemt abort. Det er rart med det, men det finnes den dag i dag overraskende mange menn som føler seg mer kompetente til å bestemme over kvinnens kropp enn kvinnen selv, så da også denne fantastiske kvinnen snek seg inn på kameralinsen min ble dette motivet til.

Denne er til alle kvinner uten gangsyn ;)  Fortsatt god påske!

M

Digital grafikk                   Tittel "Dont put Your Faith in My Stomach"              

Digital grafikk                   Tittel "Dont put Your Faith in My Stomach"              

FRA BOHEM TIL DIREKTØR IN NO TIME ;)

Ikke så verst å våkne på kontoret når det ser slik ut :) #kosekroken

Ikke så verst å våkne på kontoret når det ser slik ut :) #kosekroken

Så var vi i gang igjen. Fra bohemsk male- og filmnatt til kommersialisering og nettløsninger, samt optimalisering av vareflyt.. Ingenting å si på variasjon i jobben :)

Uansett så er det kursing med Telemark Online som gjelder i dag, om enn i en litt redusert utgave etter nattens krumspring. 

 

Ps! I dag presenteres også kunst av undertegnede på FineArt's sider og Nyhetsbrev. Følg med!

Optimalisering av vareflyt med firmaet Colliflow.

Optimalisering av vareflyt med firmaet Colliflow.